Київський ринок нерухомості: Проблеми та можливості.


Опубликованно 22.09.2020 06:48

Київський ринок нерухомості: Проблеми та можливості.

Сьoгoдні в (видax всіx укрaїнців oчeвидний сумний фaкт – київський ринoк нeруxoмoсті лиxoмaнить. Єгoр Мaслeннікoв, зaснoвник і кeрівник кoмпaнії «Стрoй Сіті Development», який знaє, як рoзвивaється ситуaція в будівeльній гaлузі, гoтoвий нe тільки рoзпoвісти прo стaн спрaв, a й пoділитися свoїм бaчeнням щoдo пeрспeктив сучaснoгo ринку нeруxoмoсті.

Рoзкaжіть прo ситуaцію, щo склaлaся нa ринку житлoвoї нeруxoмoсті Укрaїни. Які тeндeнції прoстeжуються зaрaз?

Дійснo, ситуaція з нeруxoмістю дaлeкa від ідeaльнoї, й нa зміну бурxливoму зрoстaнню пoдeкуди приxoдить припинeння рoзвитку чи нaвіть стaгнaція. Цe пoв’язaнo з кaрaнтинoм і, звіснo ж, зі знижeнням купівeльнoї спрoмoжнoсті нaсeлeння. Aлe я ввaжaю, щo цe тільки вeрxівкa aйсбeргa. Нaкaнунe тoгo ж ситуaція нa ринку нeруxoмoсті нeoднoріднa й нeвaжный (=мaлoвaжный) мoжнa її узaгaльнювaти в мeжax усієї крaїни.

Принципoвa пoзиція зaбудoвникa – дoтримaння чіткoї фінaнсoвoї дисципліни, рoзуміння тoгo, щo oбoрoтні кoшти тa прибутoк – цe дві вeликі різниці. У стoлиці ж, во (избежание жaль, трaпляється, щo зeмeльний бaнчишкo пeрeвищує мoжливoсті зaбудoвникa. Как, попит на землю погубив низку будівельних компаній.

С высоты птичьего полета Вашу думку, що следственно быть першопричиною такого стану справ?

Возьми жаль, мова йде за глибоко системну проблему. Ни крошки природними в Києві стали випадки, коль (скоро) земельні ділянки викуповуються протягом одного дня. Будівельні компанії активно розвивають свої земельні пули, й у цій стрімкій гонитві поняття фінансової дисципліни та контролю відходить ради другий план. Звідси відомі проблеми, иначе) будет то добудувати розпочаті об’єкти невзыскательно немає можливості, оскільки забудовник стає банкрутом. (прежде, скажімо, столичні забудовники получи и распишись нульовому циклі зведення продавали житло нижче ринкової вартості та збирали колосальні гроші. Коштів цих було більше, ніж необхідно в надежде будівництва об’єкта. Залишки прямували нецільовим чином для того інші потреби.

Але ж зонд має контролювати ці процеси, щоб уникнути таких ризиків. Чому тоді виникають проблеми?

Звісно, їх має контролювати королевство, зокрема міська влада. Але возьми практиці з цим виникають великі складнощі. Я наведу пуговица Харкова, дескать міська влада набагато ефективніше регулює будівельні процеси, чітко відстежуючи, аби ни за какие (благополучия не сталося перегріву ринку. В Харкові наразі будується стільки об’єктів, скільки необхідно. Адже вони розпродаються повністю держи стадії 50-70% готовності будинку, а перевиробництва тута немає.

До того ж, що стосується київського ринку, как ни говорите на практиці є така річ, як планомірна стратегія розвитку. Наприклад, якщо забудовнику захочеться збільшити обсяг будівництва в 5-10 разів ли скоротити терміни реалізації проєкту з п’яти в преддверии трьох років, то ця фінансова девушка с обложки будівництва буде неправильною. Й волна тут у ситуацію має втрутитися государство зі своєю контролюючою функцією. Вона цього хоть ты что хочешь не робить, оскільки багато років тому прийняла Закон України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном суд будівництві житла та операціях з нерухомістю» і вважає, що свою регулювальну функцію вона виконала.

У чому основні мінуси цього закону?

Я б сказав, що він недопрацьований. І с налета ми бачимо колосальні проблеми хорошенечко ці недоробки. Згідно з цим законом заведование за будівництвом здійснює Сумма фінансування будівництва. Це його положення можна вважати базою из-за всіх тих проблем, з якими ми стикаємося симультанно. Адже Фонд фінансування будівництва в багатьох випадках зазнає впливу чи навіть тиску з боку забудовників. Возможно ли наскільки ретельно та професійно організація, афільована поперед. Ant. после забудовника, може перевіряти виконані роботи, підписувати акти чи контролювати фінансову дисципліну? Погодьтеся, що в цьому випадку якраз і відкриваються перспективи во (избежание того зловживання і нецільового використання коштів. Тому я переконаний, що початок проблеми закладено саме (в: у ситуації, если вся відповідальність вслед после регулювання лежить не возьми фінансових установах у вигляді банків, а про фондах фінансування будівництва. Впевнений, що регулятором у цій ситуації має бути винятково скипетр.

Який Ви бачите вихід із ситуації, що склалася?

Ця запятая виникла не вчора, отже й рішення теж має бути глобальним. Змінювати необхідно саме всю систему браку контролю використання фінансових коштів. Тоді в нас минуя- буде нових компаній получи и распишись кшталт «Укрбуд Девелопмент» і тисяч розчарованих сімей інвесторів. Питання успішності – це малорентабельный про збільшення будівництва, а относительно жорстку фінансову дисципліну та зміну системи контролю, покладанні його возьми и распишись державу.

Компанії «Строй Сіті Development» було передано исполнение) добудову ЖК CRYSTAL HOUSE і ЖК «Паркова Долина», що раніше були під відповідальністю «Укрбуд Девелопмент». Розкажіть, возьми якому етапі зараз перебуває їх реалізація?

16 липня 2020 року ми підписали договори держи будівництво ЖК CRYSTAL HOUSE (Київ, вул. Жилянська, 26) і ЖК «Паркова Долина» (Київ, вул. Кайсарова, 7/9). Вослед за результатами угод були актуалізовані графіки будівництва житлових комплексів і всі технічні параметри будівельних проєктів. Наразі в об’єктах відновлено енергопостачання, проведено запускание баштових кранів, розпочато роботи з облаштування фасаду.

Які підходи Ви застосовуєте, аби допомогти «Укрбуд Девелопмент» із добудовою об’єктів?

Ми провели переговори з іноземними та київськими генпідрядниками, а також домовилися з однією компанією, що просекать до десятки найбільших будівельних компаній Туреччини. Ми немедленно, як партнери, заходимо поверху київський будівельний ринок.

Наша компанія совсем не женеться за високою рентабельністю, нам важливо продемонструвати киянам, що ми готові взяти держи себе виконання цього складного, непопулярного, але посильного завдання – добудувати житлові комплекси корпорації «Укрбуд Девелопмент». Тим самим ми хочемо повернути довіру інвесторів перед будівельної галузі та вирішити складну соціальну проблему. Ми готові працювати з мінімальною рентабельністю.

Які кошти Ви використовуєте ради добудови об’єктів «Укрбуд Девелопмент»?

Ми очень не сподіваємось на фінансову допомогу від держави. Наша компанія ретельно розрахувала власні кошти й розуміє, що здатна завдяки залишку квадратних метрів реалізувати ці проєкти. Ми задепонували майже 300 мільйонів гривень із власного прибутку с целью того запуску робіт для будівельних майданчиках. Фінансово брати удел на початку робіт виявили бажання й наші іноземні партнери.

З якими складнощами Ви зіткнулися під момент реалізації цих об’єктів?

З 5 серпня 2020 року група компаній «УКРБУД» неодноразово зверталася вперед до Господарського суду міста Києва з низкою позовних заяв щодо визнання недійсними договорів та угод передачі функцій забудовника ЖК CRYSTAL HOUSE і ЖК «Паркова Долина». Крім того, було подано на будущее время до суду заяви для забезпечення позову по фінансової компанії «Житло-Капітал», що виконує функції управителя фондів фінансування будівництва, в якому вимагається накласти арешт получи земельні ділянки, на яких розташовані ці житлові комплекси. Також серед вимог – заборонити новому забудовнику – «Строй Сіті Кепітал» – продовжувати виконувати до самого свидания-які будівельні роботи.

Діяльність «Укрбуд Девелопмент» ми вважаємо деструктивною. Наша компанія чітко виконує взяті получи и распишись и распишись себе зобов’язання перво-наперво інвесторами. Всі роботи возьми и распишись об’єктах, будівництво яких понад 1,5 роки було заморожено, проводяться і надалі виконуватимуться згідно із затвердженим графіком.

Зазначу окремо, що 10 серпня Господарський суд міста Києва відхилив заяву для того забезпечення позовів, а також к накладення арешту на земельні ділянки, держи яких розташовані житлові комплекси. Ареопаг визнав ці вимоги невідповідними по мнению предмета позову.

Які плани з розвитку компанії с высоты найближчу перспективу?

Передусім ми соціально відповідальна компанія, що серйозно ставиться попервоначалу своїх інвесторів. Наразі в нашому портфелі є низка об’єктів у Харкові, які перебувають в активній фазі реалізації, а також проєкти, що чекають на початок будівельних робіт. Надалі ми плануємо розвиток і арабеск межами Харкова та Києва, в інших великих містах України.document.write('');



Категория: Новости Строительства